sobota, 17 czerwca 2023

Czym opłatek i dlaczego się nim dzielimy


Większość osób doskonale zna smak cienkiego, białego kawałka chleba, którym się dzielimy podczas wigilijnej kolacji. Takie opłatki od dawna stały się właśnie symbolem życzeń, nie tylko w naszym kraju, lecz również i wielu sąsiednich. Sam chleb ma w religii chrześcijańskiej duże znaczenie, gdyż oznacza przebaczenie, pojednanie i chęć wspólnego bycia.

Dawniej opłatki na święta były wypiekane wyłącznie przy klasztorach i kościołach, dzisiaj oplatki jest wykonywana przez wyspecjalizowane firmy. Największe natężenie tej produkcji przypada na okres między wrześniem a grudniem, ponieważ to na wigilię właśnie w każdym domu opłatki będą się pojawiać.

Wykonuje się je wyłącznie z dwóch składników, czyli wody i mąki. Po ich dokładnym wymieszaniu gotową masę wytłacza się na cienkie płaty, a potem wypala w piecu i przycina na odpowiednie kawałki. Często przy prasowaniu stosuje się specjalne matryce, wytłaczające świeckie lub religijne motywy.


+Tekst Sponsorowany+